Kanał Rss
Content
Bezmięsne poniedziałki, dlaczego nie ma zgody?
20 sierpnia 2019

kid-1241817_640Ostatnimi czasy aż huczy o sporze na temat odżywiania dzieci w miejskich placówkach, a spór wydaje się nie mieć końca. Postawiono ważne pytanie: Schabowy czy soczewica? Czwórka katowickich radnych Platformy Obywatelskiej wystąpiła do władz miasta z ważną interpelacją, by wprowadzono w placówkach oświatowych podległych miastu bardziej zbilansowany jadłospis i zrezygnowano z dań mięsnych na rzecz dań wegetariańskich i kuchni roślinnej. Oczywiście nie całkowicie! Na razie radni zaproponowali, by wprowadzono tzw. bezmięsne poniedziałki pilotażowo w 15 miejskich szkołach i przedszkolach od nowego roku szkolnego. 

Jeśli akcja się sprawdzi, sugerowali, by bezmięsne poniedziałki zaczęły obowiązywać we wszystkich placówkach. To przecież samo zdrowie! Niestety, ku ogromnemu zdziwieniu władze Katowic odprawiły ich z kwitkiem torpedując pomysł. „Nadmiar mięsa, jaki pojawił się w diecie zamożnych społeczeństw jest też przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych. Dlatego należy wyrabiać nawyki od dziecka”- mówił Patryk Białas, jeden z współautorów petycji, katowicki radny i ekolog. Nie od dziś przecież wiadomo, że warzywa i owoce odgrywają bardzo ważną rolę. Radni wyjaśniali również w swojej interpelacji, że Katowice poszłyby przecież z duchem czasów, bo zjadanie mięsa to także nieekologiczne działanie, więc wszystkim wyszłoby to na zdrowie. To tylko poniedziałki! Z powodu emisji gazów przez zwierzęta hodowlane mamy globalne ocieplenie. Zmniejszenie ilości mięsa w diecie najmłodszych katowiczan będzie służyło ich zdrowiu oraz poprawie klimatu. Co na to wiceprezydent Katowic? Waldemar Bojarun odpowiedział, że „władze Katowic nie widzą potrzeby zmian jadłospisu, bo intendentki mają w tym zakresie wiedzę i doświadczenie. Ponadto niepotrzebne są dodatkowe poniedziałki bez mięsa. W naszej tradycji piątek jest bezmięsny.” Kiedy przyjrzymy się bliżej jadłospisom w miejskich przedszkolach, to faktycznie zauważymy zróżnicowane menu. Od śląskiego żurku na wędlinie czy kartoflankę na mięsie po tradycyjnego schabowego z mizerią. Warto zauważyć, że jedzenie warzyw, nie tylko jako dodatku, jest wyjątkowo zdrowe, gdyż są ważnym źródłem wielu składników odżywczych, m.in. potasu, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, prowitaminy A i witaminy C. Dodatkowo błonnik pokarmowy pochodzący z warzyw i owoców, pomaga obniżać poziom cholesterolu w krwi, oraz może zmniejszać ryzyko choroby serca. 

 Redaktor prowadzący,

Łabędź Olga

Reklama
Newsletter
Chcesz być na bieżąco?

E-prenumeratę wysyłamy z: